Keswick Road, Cringleford

The Construction Co were tasked with the conversion of a garage underpass into a new kitchen and dining room area.


Existing Brief:

The Construction Co were tasked with the conversion of a garage underpass into a new kitchen and dining room area.

What we did:

The existing garage underpass had become a storage area but was absolutely perfect for conversion to living space. With this being an underpass, their was already a certain amount of structural integrity in place and therefore our requirements were to Infill and upgrade the existing area to provide new living space, which in this case was to be a kitchen/dining area.

As this conversion was not part of the existing habitable space of the house, we were able to complete as much of the work as possible before creating two new openings through into the property. This in turn meant that there was minimal disturbance and disruption to the day-to-day family life. Work in new kitchen was fully completed and working before the existing kitchen at rear of property was removed.

The existing kitchen at the rear of the property was stripped back to brickwork and converted into a brand new study area. At the end of the study a new utility room with a WC was constructed.

Existing utilities for the building were located in the buildings underpass. These services had to be moved in order to undertake the conversion. We worked with the national grid to relocate the gas main/meter. A new boiler and cylinder were then installed in a relocated position. Electrics also formed part of the relocation process. An upgrade of the existing electrical distribution board and affected wiring circuits was conducted.

Key points:

  • Project length was approx. 16 weeks start to finish.
  • Minimum disruption to family life.
  • Relocation of both mains gas and electricity.
  • Design work & building regulations applications/certification carried out by us.

Testimonial

What this client had to say...

Christian & Margaret

We had delayed the renovation and extension of the ground floor of our house for some time but The Construction CO’s design advice and practical guidance gave us the confidence to eventually proceed with a final design. When it came to completing the work we found The Construction Co team highly organized, friendly and hard-working. They worked tirelessly to enable us to be in the new kitchen before Christmas and the attention to detail was impressive throughout the entire project. During the building work we did hit a number of unforeseen issues but they were always managed seamlessly and without fuss or disruption. In particular, Jason and his team were always accommodating and proactive with last minute design changes. They did everything to ensure that the new kitchen and study met all of our expectations. Overall we are more than delighted with the finished work and would have no hesitation in recommending The Construction Co.