Christchurch Road, Norwich

A rear extension that replaced an existing extension adjoining to the existing garage structure


Brief:

The Construction Co completed an architecturally designed rear extension that replaced an existing extension and adjoined to the existing garage structure. As part of the contract they also carried out refurbishment works to most of the downstairs, which were phased around the client and their family.

What We Did:

After a successful project tender package, we started work on a substantial alteration and extension scheme designed by a Chartered Architect. All the ongoing work was completed around the lifestyle and needs of the clients family. This meant we had to install a temporary kitchen to an adjacent ground floor room and retain the use of a ground floor WC.

A number of alterations at the rear of the property had to be addressed before the main rear extension could be started. This meant the temporary diversion of first and ground floor waste pipes, the removal of existing rear kitchen extension and the removal of the rear section of the garage brick structure.

We then created the rear extension walls and an exposed glulam beam roof ready to have roof finish installed by a specialist contractor. The contractor for the main extension was required to install a full zinc roof covering around a run of fixed rooflights than span 75% the extension length. The zinc roof specialist was also contracted to install matching guttering and downpipes to accompany the roof finish. Aluminium folding doors where installed by another specialist contractor onto a landscaped patio area which provides for wide open transition between the dining room and the garden.

The extension was finished with engineered oak flooring throughout the ground floor. New ground floor internal doors were installed, a complete fit-out of utility and cloakroom, and a new kitchen was installed which was supplied and installed by a sub-contractor to the time schedule in our programme of works.

Key Points

  • 34 Week Project Length
  • Vast Alteration Works
  • Works arranged around clients living arrangements
  • Architecturally designed full width rear extension
  • Zinc Roof
  • Exposed Glulam Beams
  • Aluminium Folding Doors

Testimonial

What this client had to say...

Julian Andrews & Alison Bateman

From the very first project meeting with Jason and The Construction Co team we felt like we were in safe hands. The Construction Co handled our project professionally and completed all the work, on budget, and a very high standard. Jason has assembled a highly skilled team of bricklayers, carpenters, plasterers, decorators and landscapers. Over the nine months of our project, the team were on site, on time, every single day except one when the weather conditions made the intended work impossible. Jason had a firm grasp of the project and was extremely knowledgeable in all aspects of the building work and interior design. He was willing to offer us advice if we needed it and we felt like he and the team cared about the impact of the project on us (we chose to stay in our house for the duration of the work) and the final outcome. When some bathroom tiling by a sub-contractor didn't meet expectations, he said he was not happy with it, and it was redone. The communications by email, telephone and on site visits kept the project on track and relations between The Construction Co, us and the architect were excellent throughout the project. From our experience with The Construction Co, we would have no hesitation in recommending Jason and the team.